Nieuwe Bebat-tarieven voor batterijen en accu’s vanaf 01/01/2018

Vanaf 01/01/2018 wijzigt Bebat de bijdragen voor draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s. Er wordt niet langer een uniforme prijs gehanteerd voor de verschillende types en soorten batterijen, wat mogelijk impact kan hebben op uw IT-systeem.

Dit verandert er op 1 januari 2018: 

  • Een verlaging van de milieubijdrage van de meeste batterijen naar € 0,073/stuk (excl. btw).
  • Een verlaging van de milieubijdrage voor het merendeel van de lithiumionbatterijen van elektrische fietsen van € 12 (excl. btw) naar € 10 (excl. btw).
  • De invoering van gedifferentieerde bijdragen voor herlaadbare lithiumbatterijen in functie van het gewicht van de batterij. De bijdragen voor deze batterijen worden per stuk berekend. Enkel voor herlaadbare lithiumbatterijen  met een gewicht > 10 kg & ≤ 20 kg wordt de bijdrage per kg berekend.
  • De invoering van een administratieve bijdrage voor batterijen met een gewicht van meer dan 20 kg (met uitzondering van de loodbatterijen > 3kg waarvoor nu reeds een administratieve bijdrage geldt).

Consulteer hier alle nieuwe tarieven, geldig vanaf 01/01/2018.

De wetgeving voorziet dat de milieubijdrage dient bepaald te worden per soort en per type batterij. Bebat pleitte bij de drie gewestelijke administraties echter voor een evenwicht tussen differentiatie in bijdragen en administratieve eenvoud voor de deelnemers en de distributie. Daarom worden enkel de milieubijdragen voor lithium herlaadbare batterijen gedifferentieerd

De nieuwe bijdragen gelden vanaf 01/01/2018 voor de verkoop tussen alle professionelen (fabrikanten, invoerders, groot- en kleinhandelaars).

Belangrijk: De nieuwe BEBAT-bijdragen zullen voor de consument pas vanaf 1 april 2018 ingaan. Dat geeft u 3 maanden de tijd om uw stocks, indien nodig, uit te verkopen.

Meer informatie over de nieuwe tarieven? Lees hier de FAQ of contacteer bij Bebat op +32 (0)16/76.88.91 of via participants@bebat.be.

Please follow and like us:

Enjoy this blog? Please spread the word :)